How to Apply for a Firearms Permit (in Finnish)

Jos oman aseen hankkiminen kiinnostaa, tutustu ensin lupaprosessiin ja vaatimuksiin huolella.

Finland's Most Experienced Instructors

When you visit Osuva you’ll be working with Finland’s most experienced firearms instructors. Our instructors are always present on the range to ensure your safety, provide tips on shooting technique and talk guns. While our instructors take safety very seriously, they are also easy-going and approachable and the atmosphere on the range is relaxed.

What Do You Need?

Mikäli olet hakemassa lupaa omalle pistoolille, pienoispistoolille, revolverille tai pienoisrevolverille, sinun on täytynyt todistetusti harrastaa ammuntaa kyseisellä ja/tai kyseisillä asetyypeillä kahden vuoden aikana vähintään kymmenen (10) kertaa, ilman yli 4 kk. taukoa harrastuskertojen välillä. Sinun on myös oltava vähintään 20 vuotias.

Kiväärin hankkimiseen on useampi tie. Mieti ensin, mikä on käyttötarkoituksesi, metsästys tai urheiluammunta. Huomaa, että aseen tulee soveltua hyvin kyseiseen käyttötarkoitukseen. Metsästysasetta hankkiessa yleensä riittää jäsenyys metsästysseurassa, suoritettu metsästyskortti ja selvitys metsästysharrastuksesta (missä, mitä, milloin). Metsästykseen ei kuitenkaan käytännössä enää myönnetä lupia itselataaville kertatuliaseille (tt3), ellei kyseessä ole haulikko.

Jos olet hankkimassa pienoiskivääriä urheiluperusteella, esim. ampumahiihto tai yleinen ammunnan harjoittelu rataolosuhteissa, täytä perustelulomake ja tee selvitys ampumaharrastuksestasi.

Nk. reserviläiskivääriä varten hankkimisprosessi on hieman mutkikkaampi. Ratkaisevaa on, käytätkö aseessa yli 10 patruunan lippaita, jos ase on itselataava. Jos haluat käyttää yli 10 patruunan lippaita, joudut hakemaan luvan erityisen vaaralliselle ampuma-aseelle. Sinun on kuuluttava ampumaseuraan vähintään vuoden ajan, ja harrastettava vuoden aikana vähintään 5 kertaa. Sinulla pitää olla luotettava selvitys reserviläistoiminnasta ja aktiivisesta harjoittelusta tai kilpailuista. Käytännössä kilpaileminen osoitetaan esittämällä kilpailutuloksia poliisille. Tarvitset myös todistuksen ampuma-asekouluttajalta.

HEADS UP!

Lisäksi tarvitset harrastustodistuksen ampuma-asekouluttajalta. Todistuksen saat esimerkiksi osuvalta, toimittamalla skannaukset ampumapäiväkirjasti Osuvan ajanvarauksen sähköpostiin: info@osuva.com.

Kun olet saanut todistuksen, varaa aika poliisilaitokselle ampuma-aseluvan hakemista varten.

Tulosta poliisin sivulta löytyvä perustelulomake sitä käyttötarkoitusta varten, mihin olet lupaa hakemassa (metsästys tai urheiluammunta). Huomaa, että jos samalla kerralla lupaa useammalle aseelle, ensimmäinen lupa maksaa 90e ja lisäluvat 42e kpl.

Kun menet poliisiasemalle, ota mukaan henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti), ampuma-asekouluttajan kirjoittama harrastustodistus, sotilaspassi, siviilipalvelutodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta, sekä perustelulomake tai lomakkeet. Huomaa, että jotkut poliisilaitokset saattavat vaatia urheiluperusteella haettavissa luvissa myös selvitystä kilpailuista tai kilpailutuloksia, sekä kopiot ampumapäiväkirjoista, vaikka ampuma-aselaissa ei vaadita aktiivista kilpailemista.

Sain luvan, mitä teen seuraavaksi?

Tässä vaiheessa jo varmaan tiedät, minkälaista asetta olet hankkimassa. Jos et, Osuvan radalla voit tutustua useisiin eri asemalleihin ja kaliipereihin.

Kun olet löytänyt sopivan aseen, mene aseliikkeeseen mukanasi kaikki neljä sivua hankkimisluvasta ja henkilöllisyystodistus (henkilökortti tai passi). Osta ase. Saat mukaasi hankkimisluvan ensimmäiset 2 sivua, mihin on täytetty hankitun aseen tiedot. Sinun on esitettävä ase poliisille 30 päivän kuluessa aseen hankkimisesta. Hankkimisluvan mukana tulee tiedot, missä ja milloin voit aseen esittää. Esittämisessä tulee olla mukana jälleen henkilöllisyystodistus, ase ja hankkimisluvan kaksi ensimmäistä sivua. Esittämisen jälkeen aselupa tulee postissa noin viikossa.

Ennen lupaprosessin aloittamista on syytä tarkastaa omalta poliisilaitokselta, mitä aseen hankkimiseen tarvitaan, sillä käytännöt saattavat olla erilaisia eri poliisilaitoksilla.